Vlog

Depresia: cum înțelegem semnele și cum găsim soluțiile?

Bună, mă numesc Victoria Adăscăliță și sunt psiholog în programul 12plus.

În acest videoclip, vom discuta despre depresia – unul dintre cele mai frecvente fenomene psihologice care pot afecta negativ calitatea vieții unei persoane și, în anumite cazuri, chiar viața în sine.

Depresia sau tulburarea depresivă este o afecțiune de sănătate mentală și necesită îndrumarea persoanei către specialiști.

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Ar trebui să fim vigilenți de îndată ce observăm semnele specifice acestei afecțiuni, fie la noi înșine, fie la persoanele apropiate, și care persistă pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni.

Principalele semne ale depresiei includ: tulburarea emoțiilor – adică domină tristețea, starea de spirit devine instabilă, și pot apărea sau se pot accentua sentimente excesive de vinovăție și neputință; încetinește gândirea, apar dificultăți de concentrare și analiză, apare lipsa de motivație care se manifesta prin ne dorința de a te ridica din pat sau de a ieși din casă, ceea ce poate afecta activitățile educaționale sau profesionale. Aceste simptome pot fi interpretate ca o încercare a organismului de a trece la un mod mai protectiv (somnolent) pentru a-și conserva resursele în timpul unei perioade dificile.

Alți indicatori ai depresiei pe care i-ai putea observa sunt: tendința de a te îndepărta de ceilalți, lipsa dorinței de comunicare; tulburări de alimentație; pierderea poftei de mâncare, pierderea interesului și a plăcerii față de activitățile care te pasionau anterior; prezența unor dureri fizice cum ar fi dureri de cap, de inimă, probleme gastrologice, care nu pot fi explicate prin teste și examene medicale obișnuite.

Dacă observi oricare dintre simptomele menționate, fie la tine însuți sau la cineva dintre apropiații tăi, soluția ideală e să te adresezi specialiștilor, cum ar fi medicul de familie, psihologul sau psihiatrul. De asemenea, poți să ne contactezi pe noi, prin intermediul chat-ului de pe site-ul 12plus.md pentru mai multe informații și sprijin.

Printre măsurile preventive pe care le poți lua acum se numără:

  • Menținerea unui program zilnic stabil, cu ore regulate pentru mese, somn și trezire.
  • Adoptarea unei alimentații variate și echilibrate, evitând consumul excesiv de ciocolată și băuturi cofeinizate, care pot contribui la apariția depresiei.
  • Consultarea cu atenție a prospectelor medicamentelor pe care le iei sau discutarea lor cu medicul de familie.
  • Integrarea activității fizice în rutina ta zilnică, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul, dansul sau mersul cu bicicleta.
  • Planificarea unor vacanțe sau momente de odihnă în calendarul tău.
  • Exerciții de respirație regulate, care pot ajuta la combaterea lipsei de oxigen și să prevină depresia.
  • Monitorizarea gândurilor tale și învățarea să identifici gândurile negative pentru a le înlocui cu gânduri pozitive și de susținere.
  • Dezvoltarea abilităților de gestionare a emoțiilor și acceptarea lor, ceea ce te poate ajuta să previi sau să gestionezi mai eficient stresul.
  • Poți găsi astfel de sfaturi și alte sfaturi utile pe site-ul nostru – 12plus.md sau solicită o discuție cu psihologul nostru: online, gratuit și confidențial!

Suntem aici pentru a-ți oferi sprijin și susținere!

Adolescența este mai frumoasă în siguranță!

Leave feedback about this

  • Rating