Articole Siguranță acasă

Separarea de părinți și presiunea grupului în adolescență

Ești în perioada adolescenței și resimți un interes tot mai crescut pentru lumea din afara familiei? Să știi că ai o trăire firească, or adolescenții nu pot deveni adulți responsabili dacă nu se separă de lumea veche, lumea în care erau copii. Aici ne referim la o separare în plan psihologic, atunci când adolescenții simt nevoia de a se distanța de părinți.

Nevoia de separare a adolescenților este programată genetic. Oamenii de știință au demonstrat că în adolescență nivelul de dopamină din creier scade, fapt care îi face pe tineri să se plictisească mai ușor. Or, plictiseala este alungată doar atunci când facem ceva interesant. Acest mecanism biologic îi scoate pe adolescenți din zona de confort a căminului părintesc și îi îndreaptă să cunoască lumea din afara familiei, să învețe cine sunt ei, care sunt limitele lor și care sunt lucrurile importante pentru ei.

Provocarea cea nouă pentru tineri este: cum să-și păstreze propria identitate și să nu cedeze presiunii grupului de colegi/e sau prieteni/e, atunci când nu se simt ok?!

Știi ce este presiunea grupului?

Vorbim despre presiunea grupului atunci când persoanele de aceeași vârstă influențează semnificativ convingerile, atitudinile și comportamentele adolescenților.

Este OK când opiniile colegilor și prietenilor tăi contează pentru tine, dar nu și atunci când aceasta este în detrimentul tău, când aceste relații te fac să te simți rău, deprimat/ă, dependent/ă, intimidat/ă.

Este OK când comunicarea cu semenii tăi te ajută în atingerea scopurilor personale și la o cunoaștere mai bună de sine, dar nu și atunci când grupul de adolescenți cu care interacționezi te face vulnerabil/ă, te pune în situații de risc, cum ar fi încercarea substanțelor interzise sau impunerea de a face lucruri care nu îți plac.

Ceea e trebuie să știi, este că astfel de situații trebuie oprite, iar dacă nu o poți face pe cont desinestatator – reține, tu nu ești singur. Da, nu mai ești copil, dar aceasta nu înseamnă că atunci când ai nevoie de sprijin, nu te poți adresa părinților sau persoanelor de încredere adulte, care te vor asculta și vor fi alături de tine. Multe se pot schimba în viața ta de adolescent, dar nu și dragostea părinților tăi.

Leave feedback about this

  • Rating